Hab, amibe a csont is beleköt

Egyetem

Jármű- és orvosipari felhasználása egyaránt lehetséges a fémhaboknak, melynek tulajdonságait a Műszaki Karon is kutatják.

Speciális kemencében, 700 fokon olvasztják a Debreceni Egyetem Műszaki Karán az alumíniumot, amit gázképző adalék segítségével habosítanak. Az így keletkező fémhab úszik a víz felszínén, amely a kis sűrűségének köszönhető, mégis kiváló mechanikai és fizikai tulajdonságokkal rendelkezik.

– A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Gépészmérnöki Tanszékén három éve indultak el intenzíven a fémhabbal kapcsolatos kutatások, melyben két irányt jelöltünk: az egyik a gyártás, amihez fejlett technológia áll rendelkezésünkre, a másik pedig a geometriai modellezés. Különböző képalkotó eljárások segítségével térképezzük fel a fémhab belső struktúráját a pontos geometriai modell felépítéséhez, amelynek eredményeképpen a belőle készült terméket biztonságosabban tudjuk tervezni. Szemléltetés és oktatás céljából idealizált modelleket is legyártunk 3D nyomtató segítségével. Habár az országban több helyen is előállítanak fémhabot, annak geometriai modellezésével és végeselemes szimulációjával egyedül Debrecenben foglalkozunk – tájékoztatott Mankovits Tamás, a DE Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszékének tanszékvezető-helyettese.

A fémhaboknak kitűnő az energiaelnyelő képességük, így járművek karosszériájába hatékonyan beépíthetők. A debreceni műszakisok által épített alternatív hajtású autók – melyek minden évben sikeresen szerepelnek a hazai versenyeken – hamarosan a Műszaki Karon előállított fémhabból álló ütközőelemeket kaphatnak, javítva biztonsági fokozatukat.

A Debreceni Egyetemen a járműipari felhasználás mellett az orvosi alkalmazásra is tervben van műszerek beszerzése, amivel biokompatibilis fémhab állítható elő, melynek például nagy előnye, hogy szilárdsága a csontéhoz állítható be, a szivacsos csontállományhoz nagyon hasonló szerkezet pedig a csontnövekedéshez tud ideális körülményt biztosítani.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán tavaly jött létre a kar fiatal kutatóiból és mérnökhallgatóiból álló Material and Mechanical Engeneering Technology (MAMEET) kutatócsoport, melynek tagjai élen járnak a hazai fémhabkutatásban. A színvonalas kutatási tevékenységet a korszerűen felszerelt Anyagtechnológiai Laboratórium biztosítja. Az oktatók közül többen nyertek a Nemzeti Kiválóság Programban kutatói ösztöndíjat, egy hallgatót pedig a Nemzet Tehetség Programban díjaztak kimagasló szakmai munkájáért.