Nemzetközi karácsony

Egyetem

A Debreceni Egyetem mintegy 200 külföldi hallgatója zárta a félévet és ünnepelte a karácsonyt a Főépület Díszudvarán hétfő este.

A 2015-16-os őszi félévre több mint 4000 nemzetközi hallgató iratkozott be a Debreceni Egyetemre, nagyrészük valamelyik teljes képzési programra. Mintegy 250-en azonban csak rövid időre érkeztek Magyarországra, cserediákként folytatnak tanulmányokat 1, vagy 2 féléven keresztül. Többségük a Tudomány Határok Nélkül, vagy az Erasmus+ Programmal érkezett Debrecenbe, hogy 5-10 hónapos részképzésen vegyen részt, de vannak köztük államközi ösztöndíjasok, egyetemi kétoldalú kapcsolatok keretében érkezők, valamint az International Student Exchange Program ösztöndíjasai, Brazíliától Törökországon át Kínáig.

A részképzéses hallgatók a karácsonyi vacsorán kiegészültek a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal Debrecenben tanuló külföldi diákokkal: az ő helyzetük annyiban hasonló a cserediákokéhoz, hogy ösztöndíjjal folytatják tanulmányaikat, azonban több évre érkeztek egyetemünkre.

A nemzetközi hallgatóknak a Debreceni Egyetem Hallgatói Külügyi Bizottsága szervez egész félévben programokat: kirándulások, bulik, adománygyűjtő akciók teszik változatosabbá a félévet, amelynek zárása a Díszudvaron rendezett vacsora. Az est folyamán a nemzetközi diákok ízelítőt kaptak magyar karácsonyi népdalokból, hagyományos aranygaluskából, vaníliasodóval, felöltöztethették az Erasmus-karácsonyfát saját nemzetük zászlóival, majd egy magyar és külföldi diákokból alakult minikórus gondoskodott a nemzetközi karácsonyi zenei aláfestésről.