Egy nap Kossuth Lajos tiszteletére

Egyetem

Koszorúzással, emlékfutással és a legjobb „regiment” megválasztásával emlékeztek iskolájuk névadójára a Debreceni Egyetem gyakorlójában.

A feljegyzések szerint a reformpolitikus maga sem tudta születésének pontos dátumát, legvalószínűbbnek 1802. szeptember 19-ét tartotta. Ehhez az időponthoz kapcsolódóan évtizedek óta megemlékezést tartanak a debreceni „kossuthos” diákok.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának Csengő utcai épületében az iskolarádió ünnepi műsorával indult a nap, majd a 11. évfolyamos tanulók megkoszorúzták Kossuth Lajos domborművét, felidézve a szabadságharc szellemi vezérének életútját.

A „Kiskossuth” alsó tagozatos diákjai a bánki tájház és arborétum területén játékos vetélkedőkkel, kirándulással töltöttek el egy „regimentválasztó” napot. A felső tagozatosok a Nagyerdőn döntötték el, melyik osztály viselheti egy éven át a „Legjobb Kossuthos Regiment” címet. A szellemi és ügyességi akadályversenyen – a tanárjelölteket bevonva – komoly és vidám feladatokat oldottak meg a diákok Kossuth Lajoshoz és az 1848/49-es szabadságharchoz kapcsolódóan. A szuperbajnok címért pedig a DEAC pályán rendezett emlékfutáson küzdhettek meg az osztályok 10 fős csapatai.

Idén először a Hajó utcán is megemlékeztek Kossuth Lajos születéséről. A diákok az elmúlt napokban játékos kvíz-, ügyességi és sportversenyeken vetélkedtek egymással. A legjobbak a pénteki ünnepségen vehették át jutalmukat. A rendezvényen az iskola kórusa citerazenével kísért Kossuth-nótákat énekelt, az aulát pedig a Kossuth életét, munkásságát bemutató kiállítást rendeztek be.

A megemlékezések sora azonban még nem ért véget, hiszen a gimnazistának hétfőtől kezdődik a Kossuth-hét, melyen szakmai programokkal várják a diákokat.