Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon

Egyetem

Több mint 650 millió forintból fejleszti a sporthoz kapcsolódó képzéseit és kutatásait a Debreceni Egyetem és az Eszterházy Károly Főiskola. A  „3. misszió – Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon” című projekt sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényét szeptember 16-án, szerdán tartották a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem célja, hogy képzési és kutatási spektrumát bővítse, beleértve a sporthoz kapcsolódó képzéseket, kutatásokat és technikai feltételeket is. Az elmúlt évtizedekben bekövetkezett fejlődés a sporthoz kapcsolódóan is korszerűsítést és interdiszciplináris tudást igényel, amely a képzések ilyen irányú fejlesztését teszi szükségessé Magyarországon is. Az egészségtudatos magatartás kialakításához elengedhetetlen, hogy a sporttal kapcsolatos ismeretanyagok beépüljenek a képzésekbe, amelyben a Debreceni Egyetem konzorciumi partnere az Eszterházy Károly Főiskola. A felsőoktatási intézmények az előbbiek mellett hazai és nemzetközi kutatói teamek kialakításával fejlesztik kutatási hálózatukat.

A sportszakemberképzésben elengedhetetlen az oktatás és a képzés átfogó megújítása: innovatív, tanulást segítő technológiák, módszerek és eszközök kifejlesztése, a hatékony tudásmegosztást lehetővé tevő képzési struktúra kidolgozása, a képzési tartalom mielőbbi korszerűsítése. A tartalmi-módszertani megújítás során kiemelt figyelmet kell fordítani a hazai és nemzetközi tudományos kutatások eredményeinek átvételére és elterjesztésére.

Az oktatást, a képzést, a tudományos tevékenységet, a kutatást és az innovációt össze kell hangolni a komplex fejlesztéshez. Meg kell teremteni a sportegészségügyi funkciókra, az ahhoz kapcsolódó K+F és innovációs tevékenységre alkalmas egységeket (laboratóriumok, gyógyító-rehabilitációs egységek), valamint támogatni kell a sporttudomány és a sportszakemberképzés fejlődését.

Ennek megfelelően a projekt célja a sporttudományi és ahhoz tematikusan kapcsolódó tudományok területén meglévő szakok módszertanának és tananyagának fejlesztése, valamint hazai és nemzetközi hálózatosodás elősegítése a kutatás és képzés területén. A projekt egyúttal hozzájárul az intézményi sport- és életmód-szolgáltatások, valamint a társadalmi programok körének és módszertanának fejlesztéséhez és kipróbálásához. Alapvető, hosszú távú cél az új – nemzetközi színvonalat is elérő – sporttudományi eredmények felmutatása.

A sporttudományos tevékenység hatékonysága javítható, amennyiben a kutatások összehangoltan, koordináltan, egy határozott stratégia mentén folynak. Ennek érdekében a Debreceni Egyetem Sporttudományi Kooperációs Kutató Központ létrehozását tervezi.

Hazai és nemzetközi kutatói teamek kialakításával fejlesztenék a kutatási hálózatot, valamint a kapcsolódó eszközellátottságot. A sporttudományi és ahhoz tematikusan kapcsolódó tudományok területén a tananyagok fejlesztésével mind a magyar, mind az idegen nyelvű oktatás színvonalának emelése a cél, hogy még több hallgatót vonzanak a képzések. Ugyanezt a célt szolgálja a diákok és PhD-hallgatók bevonása a projektbe.

 

A projekt azonosítószáma: TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0001

A projekt címe: “3. misszió” Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon

A projekt időtartama: 2015. 06. 01 – 2015. 11. 30.

Elnyert támogatás: 654 809 098 Ft (100%-os támogatás)

Konzorciumi partner: Eszterházy Károly Főiskola