Petrovics Emil Énekverseny

Egyetem

Első alkalommal ad otthont július 23-án 18 órakor az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája a Petrovics Emil Énekversenynek.

Az idei évben indított először ének mesterkurzust a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara a Magyar Állami Operaház énekmestere, Bátori Éva vezetésével. A kurzusra összesen tizenhat hallgató jelentkezett, akik az akadémiai munkát a Kossuth-díjas zeneszerzőről elnevezett, Petrovics Emil Énekversennyel zárják le július 23-án 18 órától a Liszt teremben.

A négy évvel ezelőtt elhunyt Petrovics Emil idén lett volna 85 éves, az ő emléke előtt tiszteleg a nyári akadémia hagyományteremtő szándékkal útjára indított kezdeményezése.

– Petrovics Emil az utolsó művét, egy Shakespeare-dalciklust nekem írta, szeretném, ha a versenyen ezt is énekelnék a hallgatók, akik 20. századi és kortárs zenét is előadnak majd. A zsűriben Csemiczky Miklós és Vajda János zeneszerzők, valamint Petrovics Emil lánya, Petrovics Eszter és Mohos Nagy Éva is értékeli a hallgatók teljesítményét – tájékoztatott Bátori Éva.

A Magyar Művészeti Akadémia által támogatott énekverseny a közönség számára nyilvános és ingyenesen látogatható.