Szervezeti átalakulások az egyetemen

Egyetem

A kancellári rendszer miatt megváltozott Szervezeti és Működési Szabályzatról is döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa február 5-ei ülésén.

– Huszonkilenc indiai gyógyszergyár képviselője látogat Debrecenbe február 17-én – jelentette be Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a február 5-ei szenátusi ülésen. A rektor kifejtette: a delegáció látogatása az egyetemen létesített Ajurvéda Tanszék első sikere, az indiai befektetők a város iparfejlesztési, gyártási és innovációs kapacitását vizsgálják, ipartelepítési céllal.

Az EIT Health program alakulásáról is beszámolt Szilvássy Zoltán. A rektor a decemberi szenátusi ülésen jelentette be, hogy a Debreceni Egyetem is a résztvevője Európa legnagyobb egészségügyi kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködésének. A program résztvevői jelenleg a lehetséges együttműködési területeket vizsgálják, a programhoz kapcsolódó projektjeiket állítják össze és prezentálják.

Az orvosképző karok kimetszéséről szóló hírek is szóba kerültek a csütörtöki szenátusi ülésen. Szilvássy Zoltán kiemelte: a másik három orvosképző egyetem rektorával közös közleményükben egyértelműen jelezték, hogy nem ez a járható út az intézmények számára, mindazonáltal mindnyájan elkötelezettek minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés minősége a jelenleginél is jobb szintet érhet el.

– Immár minden felsőoktatási intézményben kinevezték a kancellárt, a minisztériumban felállt az Intézményfenntartó és Finanszírozási Főosztály, valamint egy miniszteri biztost is kineveztek Solti Péter személyében – tájékoztatott kancellári beszámolójában Bács Zoltán.

Az országban elsőként döntött a kancellári rendszerhez igazodó új Szervezeti és Működési Szabályzatról a Debreceni Egyetem Szenátusa, melynek részeként háromra csökkentették a rektor- és dékánhelyettesek maximális létszámát. Így a jövőben a rektor mellett általános, oktatási és tudományos rektorhelyettesek állnak az intézmény élén. Az új SZMSZ-hez kapcsolódóan módosították a munkáltatói jogkör gyakorlásának rendjét, a szerződéskötési eljárási rendet, a felvételi eljárás szabályzatát, a tanulmányi és vizsgaszabályzatot, a gazdálkodási szabályzatot, valamint elfogadták a Kancellária ügyrendjét.

Új szakok létésítéséről is szavazott a Szenátus: a Bölcsészettudományi Karon finn nyelv és kultúra tanára szakot, a Gazdaságtudományi Karon vállalkozásfejlesztés szakot, a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon pedig iskolai szakoktató képzést indítanának.

Az egyetem területén működő vállalkozások felülvizsgálata nyomán a Szenátus támogatta az egyetemen a vagyonvédelmi feladatokat ellátó cég felvásárlásának szándékát.

unideb.hu