Imre Lászlót köszöntötték

Egyetem

Hetvenedik születésnapján kollégái, barátai ünnepelték Imre László irodalomtörténészt november 21-én a DAB Székházban.

A legfiatalabb 70 éves – így üdvözölték kollégái Imre László akadémikust, mindenki „Imre Laciját”, aki visszafogott, szerény modorával, megkapó személyiségével, sajátos stílust jelentő garbóiban több generáció meghatározó oktatója lett a Debreceni Egyetemen, miközben kari dékánként és rektorként is beírta nevét az intézmény történetébe.

Szilvássy Zoltán rektor örömmel jelentette be, hogy az egyetem szenátusa által létrehozott Tanárképzési Kitüntetést elsőként Imre Lászlónak nyújthatják át, aki jelentős szerepet vállalt a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának létrehozásában.

Kiváló tudós, tanáregyéniség, jó barát, aki vezetőként is meg tudott maradni közvetlen, felelőséggel és józansággal dolgozó embernek, aki a belőle áradó derűvel másokat is mindig tudott motiválni – ezt már Pálinkás Józsefkormánybiztos, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke említette köszöntőjében, aki kiemelte, hogy elnöksége idején Imre László akadémikusként is bármikor kész volt sok terület feladatait ellátni.

A Bölcsészettudományi Kar dékáni hivatalának dolgozói a mai napig úgy emlékeznek vissza Imre László dékánságának idejére, mint a legharmonikusabb korszakra – gratulált Papp Klára jelenlegi dékán elődjének. Fekete Károly, a Református Hittudományi Egyetem rektora pedig úgy fogalmazott, hogy hűséggel és hittel vállalta Imre professzor a két intézmény közötti híd kiépítését.

Imre László felidézte, hogy gimnazista korában csodálkozva néztek rá kortársai, hogy nem az akkoriban legnépszerűbb orvosi, hanem a tanári hivatás mellett kötelezte el magát, holott eredményei alapján az orvosi egyetemre is felvették volna. A professzor jelenleg Barta János irodalomtörténész monográfiáján dolgozik.

A születésnapi ünnepségre jelent meg a „Szirt a habok között” című tanulmánykötet, amelyet Imre László tanítványai, Bényei Péter, Gönczy Mónika és S. Varga Pál szerkesztettek, amiben a népszerű professzort egyetemi kollégái, barátai köszöntik írásaikkal.